Vanaf de moment dat je een eerste werknemer in dienst neemt, draag je ineens de pet van preventieadviseur. Wist je dat niet? Dat verbaasd me niet.
Vanaf nu ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je werknemers tijdens maar ook op weg van en naar het werk. Je bent zelfs hoofdelijk en strafrechtelijk aansprakelijk en vatbaar voor (hoge) boetes en zelfs een gevangenisstraf in het slechtste geval.
Volgens de Welzijnswet van ’96, welzijn in de ruime zin van het woord. De wetgever duidt dit in verschillende uitvoeringsbesluiten die gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. Deze uitvoeringsbesluiten handelen over verschillende onderwerpen zoals:
- arbeidsveiligheid bv werken op hoogte, brandveiligheid van gebouwen;
- ergonomie bv het manueel hanteren van lasten, het aankopen van ergonomische bureaustoel;
- psychosociale aspecten bv het beschikbaar stellen van een eerste aanspreekpunt als vertrouwenspersoon in geval van pesten of andere vormen van grensoverschrijdend gedrag, burn-out;
- arbeidshygiëne bv jezelf beschermen tegen gevaarlijke producten, medisch toezicht;
- milieu bv het opslaan van gevaarlijke producten;
- procesveiligheid bv het inschatten van risico’s op explosie
- machineveiligheid bv CE
- …
Veelal voor iemand die er niet dagelijks in thuis is, niet zomaar vanzelfsprekend te noemen dat je dit allemaal kan weten. Uw contact met de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk zou duidelijkheid in deze moeten scheppen. De meest voorkomende in onze regio zijn Idewe, Liantis (Provikmo), Mediwet, CLB, Mensura, Securex en Attentia. Je bent verplicht aangesloten en betaald een vast bedrag per werknemer per jaar. Hiervoor krijg je medisch toezicht en een basis aan ondersteuning in de plaats. Of je al dan niet op medisch toezicht moet en met welke frequentie wordt bepaald door verschillende factoren als het soort activiteiten of met welke producten je in contact komt, eventueel je leeftijd. In hoeverre je verdere ondersteuning ter uitbouw van je preventiebeleid kan bekomen is mede daarvan afhankelijk, alsmede ook de aard van de activiteiten van je onderneming en de hoeveelheid medewerkers je in dienst hebt. Je krijgt zodoende een aantal ‘preventie eenheden’ die je in samenspraak gericht kan inzetten op bepaalde domeinen van de welzijnswet.
De wetgever maakt het ons echter vrij gemakkelijk door voor te schrijven wat de basis van het preventiebeleid moet inhouden. Letterlijk, de nodige documenten die aanwezig moeten zijn. Natuurlijk gaat het niet over de papieren maar over de denkoefening die moet gebeuren om die documenten tot stand te brengen. Gek is het niet om te starten om je doelen en waarden als zaakvoerder duidelijk te maken en neer te pennen. Om vervolgens risico’s in te schatten waaraan je onderneming onderhevig is en zo gepaste maatregelen te kunnen formuleren. Vraagt de wetgever je dan om al die maatregelen dadelijk te gaan implementeren? Natuurlijk niet. Maar ondertussen ken je wel de voornaamste risico’s en weet je bijvoorbeeld wel dat je best eerst investeert in het brandveilig maken van je gebouw, eerder dan een het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel. Zodoende kan je kosten spreiden in de tijd. Er is geen enkele reden om jezelf uit de markt te gaan prijzen.
- Wil je meer te weten komen over welke verantwoordelijkheden dat jij als zaakvoerder effectief draagt of beter gezegd welke zaken de wetgever allemaal verplicht om je te helpen met het welzijn van je werknemers te verhogen?
- Wil je weten hoe deze verplichtingen zo pragmatische, doeltreffend, kostenefficiënt en doordacht mogelijk kan implementeren?
- Wil je meer details over uw aansluiting met je externe dienst of hoe je best je preventie eenheden inzet?
- Wil je weten hoe je risico’s in kaart kan brengen?
- Wil je weten welke maatregelen je zoal kan nemen?
- ….
Dan ben je bij BSAFR aan het juiste adres, want daar weten wij alles van. Neem gerust contact op!