Veiligheid
Het woordenboek geeft een eenvoudige omschrijving van het woord veiligheid: “Een situatie waarin een bepaald gevaar niets kan aanrichten.”. Iedereen heeft er ooit al mee te maken gekregen, al dan niet bewust. Binnen BSAFR concentreren we ons op de veiligheid op de werkvloer en nog specifieker op de veiligheid van de werknemers… De dragende en de drijvende krachten van elk bedrijf. De wetboek is er heel duidelijk in, de werkgever moet er alles aan doen om de optimale werkomstandigheden te creëren, zodat werknemers veilig kunnen werken. Spijtig genoeg wilt dit ook zeggen dat de verplichtingen, de aan te pakken risico’s, de te nemen maatregelen,… uitgroeien tot een enorme actielijst voor de werkgevers. Om de werkgevers te ondersteunen, heeft de wet voorgeschreven om preventieadviseurs op te leiden en overlegorganen op te richten.
Het bos en die bomen
Elk bedrijf fundeert op een startmoment. Je bouwt op tot je op je huidige niveau staat en er blijft een continue wens naar groei. Deze groei bereik je door samenwerking, door leerprocessen en door ervaring. Dit is één van de uitgangspunten van BSAFR. Door verschillende ervaringen te bundelen en door samenwerkingen aan te gaan, komen we sneller en vlotter langs de bomen door en helpen we om de genoemde actielijst geleidelijk aan uit te dunnen. Enerzijds om te voldoen aan de wetgeving en anderzijds om de veiligheid van de werknemers te verzekeren. Want, we mogen niet vergeten: de ervaring doet onze wijsheid toenemen maar niet onze dwaasheden afnemen.
1-2-3- Start!
Over het algemeen beginnen wij met het in kaart brengen van de organisatie, met behulp van onze risicoanalyse organisatie. Pijnpunten én positieve aanpakken worden in beeld gebracht, zodat we doeltreffend een plan kunnen opmaken. Vervolgens gaan wij aan het werk om actief en ondersteunend het (preventie)beleid mee op te bouwen. Hiervoor kijken wij naar diverse onderdelen binnen de organisatie en dit binnen onze eigen uitgewerkte structuur. Geleidelijk aan komen al de nodige domeinen aan bod: van indienststellingsverslagen, aankoopbonnen, veiligheidsinstructiekaarten, veiligheidsinformatiebladen, risicoanalyses, checklijsten, brandpreventiedossiers tot zoneringsdossiers…
Houten palen
Om af te sluiten, geven we jullie een leuke anekdote mee over de foto van het verkeersbord met opdruk: “Verboden zone inbegrepen houten palen.”. Dit bord geeft het belang weer van een goed ingevulde aankoopbon. Op de bon was geen ruimte voorzien om opmerkingen te noteren, dus werd de vraag om houten palen mee te leveren op dezelfde lijn genoteerd als de te drukken tekst “Verboden zone”. In dit geval bleef de fabrikant met een hoop onbruikbare borden achter, maar voor andere aankopen kunnen de gevolgen ernstiger zijn. Belemmeren de bomen je zicht? Geen probleem wij zien nog steeds het bos. Neem gerust contact op en we vertellen je graag hoe ook jij weer het bos door de bomen kan zien!